Følfods kostpolitik

Baggrund for kostpolitikken

I Naturbørnehaven Følfod vil vi gerne leve op til vores mål om, at alt det mad der serveres for børnene i Følfod, skal være så sundt og økologisk som det er muligt.
Som tidsvarende daginstitution, vil vi gerne sikre, at vi er med til at skabe så sunde kostvaner som muligt. Vi vil gerne aktivt gøre en forskel for børnenes fremtidige kostvaner herunder sukkervaner, og den vej være med til at forbygge livstilsygdomme, som diabetes, overvægt m.v.

Derfor har vi i personalegruppen og forældregruppen haft løbende debatter om hvordan en sund og inspirerende madpakke kan se ud. Vi har ligeledes drøftet,  hvad og hvor meget sukker, vi finder sundt for et barn at indtage i løbet af en dag i børnehaven.

I forbindelse med sukkerindholdet er vi allerede nu bevidste om, at minimere sukkerindholdet i den kost vi serverer. Vi ser det som en af vore opgaver i børnehaven at være oplysende, og et forbillede for gode kostvaner, herunder sukkerindtaget. Vi er bevidste om, at sunde kostvaner, inklusivt sukkerindtaget, ikke gør et sundt liv alene.

God trivsel, er blandt andet med til at give barnet en god appetit – en mæt mave giver god energi – god energi giver lyst til at bevæge sig – bevægelse er med til at
give glæde og sådan hænger det hele sammen.

Morgenmad:
Vi spiser havregryn, hvor den voksne hjælper med mængden af sukker – vi hjælper også med mængden af smør, marmelade, og honning på bollerne.

Madpakketid:
Vi serverer økologisk mælk eller vand. Indholdet i madpakken opfordrer vi til at være med de sunde kalorier, der holder til at blive langsomt forbrændt med et aktivt udeliv. Vi opfordrer til at barnets madpakke så vidt muligt er sukkerfri zone.

Frugttid:
Til frugt ønsker vi, at børnene får en del af de anbefalede stykker frugt og grønt om dagen, og suppleres med brød. Børnehaven serverer vand til frugttid.

Maddage:
På vores maddage, forsøger vi i samarbejde med børnene at lave retter der er ukendte for børnene og med inspirationen fra naturen.

Traditioner:
Alle vores traditioner er blevet sukkerreduceret til et minimum af sukkerindtag. Fx til
fastelavn er der mandariner og kun et stykke slik pr. barn i tønden.
Fastelavnsbollerne er almindelige boller med glasur. Til Åbent hus serverer vi boller
fremfor kage, og vand fremfor saftevand. Til julefrokosten og påskefrokosten har vi
besluttet, at det er ok med et minimum af sukker i form af et glas saftevand og fx
pålægschokolade m.v.

Fødselsdage:
I løbet af et år fejrer Følfods børn mange fødselsdage med mulighed for et højt sukkerindtag, hvis vi ikke har en sukkerpolitik. Så derfor har vi besluttet følgende til børnenes fødselsdage:

Som oftest når vi er hjemme ved det enkelte barn, for at fejre barnets fødselsdag, så serveres der et måltid mad, og til maden kan der serveres et glas saftevand. Derefter kan der serveres ”det søde” som kan være: Et lille stykke kage eller et lille stykke slik.

Til fødselsdagene, som vi fejrer i børnehaven, hvor det ofte foregår om formiddagen eller ved frugttid, opfordrer vi til boller eller frisk frugt. Hvis man som forældre gerne vil servere ”det søde”, så er det også her fint med et lille stykke kage eller et lille stykke slik.

På følgende hjemmesider kan I hente inspiration til madpakker, frugt og
fødselsdage.

www.altomkost.dk
www.frugtfest.dk
www.madklassen.dk